AILab Howest

Howest Logo

/

Verantwoorde AI Applicaties met de AI Act - Workshop op 19 juni

Tijdens deze interactieve workshop gaan we dieper in op de EU AI Act en de principes van trustworthy, ethical en verantwoorde AI.

Deelnemers zullen praktische kennis en inzichten verkrijgen die essentieel zijn voor het navigeren in deze gloednieuwe wetgeving (juni 2024) en het ethisch inzetten van AI-technologieën op een verantwoorde en betrouwbare manier.

Dit event gaat door in het gloednieuwe gebouw van Howest vlakbij het treinstation in Brugge (Spoorwegstraat 4, 8200 Brugge). Voor wie niet voor het openbaar vervoer kiest, zijn er betalende Interparking en NMBS parkings op wandelafstand.

Registreer hier

Cover image

Quick facts

 • /

  Wat is Responsible, Trustworthy en Ethical AI?

 • /

  Wat moet je weten over de AI Act als AI onderzoeker en developer?

 • /

  299 EUR + BTW

Combineer Innovatie en Verantwoord AI Gebruik met EU AI Act Compliance

Met deze workshop over de EU AI Act en Responsible AI, willen we je wegwijs maken in wat de AI Act is, en waar je moet op letten bij trustworthy en responsible AI applicaties.

Met de introductie van de Europese AI-wetgeving (EU AI Act) in juni 2024 wordt een kader geschapen om de ontwikkeling en het gebruik van AI-systemen binnen de EU te reguleren, gericht op veiligheid, transparantie en betrouwbaarheid.

Deze meetup biedt professionals en belanghebbenden een grondig inzicht in de EU AI Act en de principes van verantwoorde AI, met focus op de implementatie van betrouwbare AI-toepassingen. Deelnemers zullen praktische kennis en inzichten verkrijgen die essentieel zijn voor het navigeren in de nieuwe regelgeving en het ethisch inzetten van AI-technologieën.

Deze workshop gaat eveneens dieper in op de rollen en verantwoordelijkheden van Privacy, Governance en Compliance Officers in het kader van AI, en de aanpak van projecten en proof-of-concepts.

Tenslotte wordt alles gekaderd in een algehele AI strategie, en wordt de vraag beantwoord of AI Act compliance eerder een hindernis is voor innovatie, of een kritische succesfactor voor nieuwe, innovatieve AI toepassingen...

Programma en Sprekers

13u30: Ontvangst en Verwelkoming van de deelnemers met koffie/thee en versnaperingen

14u00: Inleiding tot de AI Act

 • Wat is ethical, trustworthy en responsible AI?
 • Wat houdt de EU AI Act in?
 • Wat zijn de belangrijkste bepalingen en classificaties van AI systemen
 • Hoe identificeer je high-risk AI systemen?
 • Welke maatregelen moet je nemen voor risicominimalisatie en compliance?
 • Ethische principes voor verantwoorde AI
 • Case studies van ethische dilemma's, oplossingsstragieën
 • Discussie en Q&A over de AI Act

15u30 Koffie/Thee Pauze, Networking en 1:1 Discussie

16u00 Impact van de AI Act op Onderzoek en Onderwijs

 • Specifieke uitdagingen en vereisten voor onderzoek rond AI
 • Interactieve workshop rond concrete cases
 • Tools en technieken voor compliance

17u30 Einde van deze workshop

Sprekers en Bio:

Koen Mathijs

Koen Mathijs is EU AI Act Business Lead & Expert bij Reliance, een bedrijf uit de Cronos.AI groep dat hij mee oprichtte. Koen is een doorwinterde professional met vele jaren ervaring als IT Manager en Data Protection Officer bij de Vlaamse Overheid, privacy & security consultant, en business unit manager. 

Jens Meijen

Jens Meijen werkt als PhD researcher bij KULeuven, en als freelance consultant bij het Center for AI and Digital Policy in Washington, bij Ulysses AI, en bij NASA. Hij is een European Scholar aan Oxford University, een Global Policy Fellow aan ITS Rio De Janeiro, en een Fulbright Fellow aan Stanford University. Hij werkt momenteel als AI Act expert bij Reliance.

Registreer hier voor deze workshop. Bij inschrijving kan ook gebruik gemaakt worden van de KMO-portefeuille.

Na deze betalende workshop organiseren we 's avonds een gratis meetup "AI Act en Responsible AI in de Praktijk" (18u-21u) met korte presentaties door Johan Galle, lector bij Howest, over AI Governance, en Koen Mathijs en Jens Meijen van Reliance over de AI Act en Responsible AI. Na de meetup praten we bij een hapje en drankje verder tijdens de networking.

Authors

 • /

  Patrick Van Renterghem, Research marketing and communITy-cation

Want to know more about our team?

Visit the team page